פיגמנטציה
Share
מה זה ואיך מטפלים בזה?
פיגמנטציה היא תופעה בעור שגורמת להופעת כתמים כהים או לא אחידים, הנובעים מהשפעה על הצבע הטבעי של העור. התופעה יכולה להתרחש בכל גיל, ונגרמת על ידי מגוון גורמים. במקרים רבים, הפיגמנטציה איננה מזיקה לבריאות, אך היא עשויה להטריד מבחינה אסתטית, במיוחד כאשר היא מתפתחת באזורים חשופים כמו הפנים, הכתפיים והחלקים העליונים של הידיים.
סוגי פיגמנטציה
- כתמים כהים מהשמש (פיגמנטציה אולטרה-סגולה): חשיפה ממושכת לשמש היא הגורם השכיח ביותר להופעת כתמים כהים בעור. הקרניים האולטרה-סגולות (UV) של השמש מעודדות את העור לייצר יותר פיגמנט (מלאנין) כהה, ובמקרים של חשיפה מרובה או לא מספקת הגנה, נוצרות כתמים. כתמים אלו נקראים לעיתים "כתמי שמש" או "חטטי שמש". הם יכולים להופיע כתוצאה מחשיפה ישירה לשמש או עקב חשיפה לא מספקת של עור מגן (כגון קרם הגנה).
- היריון: במהלך ההיריון, נשים רבות סובלות ממה שנקרא "מסיכת היריון" או "חספוס עור ההיריון". זוהי פיגמנטציה שבה נוצרים כתמים כהים בעיקר באזורים כמו הסנטר, המצח והלחיים, והיא קשורה לשינויים הורמונליים בזמן ההיריון.
- פיגמנטציה עקב גיל (כתמי גיל): ככל שאנחנו מתבגרים, העור שלנו נוטה לפתח כתמים כהים, שמקורם במילוי מיותר של מלאנין באזורים מסוימים בעור. פיגמנטציה זו נפוצה בעיקר באזורי פנים, ידיים וכתפיים.
-
היפרפיגמנטציה אחרי דלקת או טראומה לעור : תופעה שבה כתמים כהים נוצרים אחרי דלקת בעור או טראומה שהעור עבר, כגון אקנה, כוויות, חתכים או ניתוחים.
גם כאן, הצבע הכהה נובע מהצפת מלאנין באזור הדלקת כתגובה של מערכת החיסון. - פיגמנטציה שנגרמת ממחלות או תרופות: לעיתים הפיגמנטציה נגרמת כתוצאה ממחלות עור או תרופות שמשפיעות על ייצור המלנין בעור כתגובה של מערכת החיסון.
גורמים לפיגמנטציה
- חשיפה לקרני UV: קרני השמש הן אחד הגורמים העיקריים לפיגמנטציה, מכיוון שהן מעודדות את עורנו להפיק יותר מלאנין. חשיפה לא ממוגנת לשמש יכולה להוביל להופעת כתמים כהים ולזקנה מוקדמת של העור.
- שינויים הורמונליים: במהלך ההיריון, בנטילת אמצעי מניעה, או טיפול הורמונלי, גופנו משנה את הרגישות למלאנין. כתוצאה מכך, יש סיכון להופעת כתמים כהים בעור, במיוחד באזורים כמו הפנים.
- הזדקנות טבעית: עם הגיל, עורנו משנה את מבנהו ויכולת החידוש שלו. לפעמים זה מתבטא בהופעת כתמים כהים, שנובעים מהצטברות מלאנין באזורים מסוימים.
- היעדר טיפול ראוי: חוסר שימוש בקרם הגנה או טיפול בעור שאינו נכון עלול להחמיר את מצב הפיגמנטציה ולגרום לה להחמיר ולהתפשט.
דרכי טיפול בפיגמנטציה
הטיפול בפיגמנטציה מגוון וכולל מספר גישות שניתן לבחור בהן בהתאם לחומרת הבעיה וגורם הפיגמנטציה:
- הגנה מהשמש: הגנה מהשמש היא הצעד החשוב ביותר במניעת החמרת פיגמנטציה קיימת ומניעת היווצרות חדשה. חשוב למרוח קרם הגנה עם SPF גבוה (לפחות 30) בכל יציאה לשמש, גם בימים מעוננים או בחורף. יש להימנע מחשיפה ישירה לשמש בשעות השיא (10:00–16:00).
- משחות ותכשירי הבהרה רפואיים או קוסמטיים :
- הידרוקינון: חומר פעיל בהבהרת עור. הוא עובד על הלבנת העור ולא הבהרה מאחר והוא נמצא כחומר מעכב ומשתק תפקוד של תאים. בעולם הוא יצא משימוש בעולם התמרוקים כיוון וזה חומר החודר למחזור הדם ועלול לפגוע בתפקודי כבד.
- חומצה גליקולית ו- AHA: חומצות אלו משמשות לפילינג עדין של העור ומסייעות בהסרת תאי עור מתים, מה שמשפר את המרקם ומפחית את הפיגמנטציה.
- ויטמין C: נוגד חמצון שמעכב את יצור המלנין ומפחית את מראה הפיגמנטציה בעור.
- רטינואידים: נגזרות של רטין A , משפיעות על חידוש תאי עור ומשפרות את מרקם העור, תוך הפחתת הצבע הכהה של הפיגמנטציה בצורה משמעותית, יש לזכור כי רטינואידים חודרים למחזור הדם ולכן אסורים לשימוש במהלך הריון או הנקה .
- טיפולים במכשור מתקדם :
- טיפולי לייזר כמו, אלכסנדרייט, CO2, Fraxel .
- טיפולים בטכנולוגיית IPL : טכנולוגייה המחממת את האזור וגורמת להצפה של המלנין תוך אידוי של הכתם עד להשלתו . הטכנולוגיה לא מתאימה לפיגמנטציה הורמונלית כיוון שהחימום יכול לגרום לפעולה הפוכה ולהתפרצות של הפיגמנטציה
פילינגים : פילינגים משפרים את מראה העור על ידי הסרת השכבות העליונות שלו, כך שהעור החדש שנחשף ייראה יותר חלק ובהיר. פילינגים כאלה עשויים להכיל חומצות AHA, חומצה גליקולית או חומצה טריכלורואצטית (TCA) , בשימוש בפילינגים נצטרך להתמיד ולהשתמש באופן יומיומי קבוע, בתוספת תכשירים המדכאים את הופעת המלאנין , ופילינגים מרוכזים יותר בקליניקה.
טיפולים במרפאות עור: טיפולי PRP (פלזמה עשירה בטסיות) יכולים לסייע בשיפור מרקם העור, בעוד שטיפולי מיקרו-דרמהבלשן יפנו עור מת ושיביאו להבהרת הכתמים.
מניעה ושמירה על עור בריא
הדרך הטובה ביותר למנוע פיגמנטציה היא לשמור על עור בריא ולהימנע מהסיבות שמובילות להופעת כתמים כהים:
- השתמש בקרם הגנה באופן יומיומי.
- הימנע מחשיפה ישירה לשמש במהלך שעות השיא.
- הימנע משימוש בתרופות העלולות לגרום לפיגמנטציה מבלי להתייעץ עם רופא.
- אורח חיים בריא הכולל שתיית מים, תזונה מאוזנת ושינה מספקת.
- שימוש במדכאי מלאנין , אם יש לך נטייה לפיגמנטציה כלשהי , שימוש בתכשירים הייעודיים לדיכוי מלנין יכול להועיל ולדכא את הופעת הפיגמנטציה .
לסיכום
פיגמנטציה היא תופעה שנגרמת ממגוון גורמים, ולעיתים אף יכולה להוות בעיה אסתטית, אך ניתן להתמודד איתה באמצעות טיפולים שונים. חשוב להבין שתחזוקה יומיומית של עור בריא והגנה מהשמש הם הכלים החשובים ביותר במניעת הופעת פיגמנטציה עתידית. טיפול מוקדם יכול להפחית את השפעת הפיגמנטציה ולשמור על מראה עור חלק וצעיר לאורך זמן.